Gezond Schap Jumbo 09.jpg

CREEER EEN GEZOND VOEDSELLANDSCHAP!

PRIMEUR IN NEDERLAND: GEZOND SCHAP BIJ JUMBO AMERSFOORT-SCHOTHORST 

Amersfoort, 10 maart 2021 - Vanaf dinsdag 9 maart is er in de Jumbo-supermarkt in Amersfoort-Schothorst een gezond schap te vinden. Onder de titel ‘Samen Gezond – door en voor wijkbewoners’ biedt deze Jumbo als eerste supermarkt in Nederland hierin producten aan die een gezonde keuze zijn. Iedere maand is er een ander thema met iedere week wisselende producten en een nieuw gezond weekrecept afkomstig van een wijkbewoner. Zo maken we het aantrekkelijker en gemakkelijker samen met en voor bewoners uit de wijk om te kiezen voor gezond. 

Gezond Schap Jumbo 07.jpg

Samen Gezond

De Jumbo werkt hiervoor samen met de Voedselapotheek en met een aantal zorgprofessionals uit Amersfoort. Eén van de doelstellingen is bijdragen aan een stijgende verkoop van gezonde producten in de supermarkt. Verder krijgen bewoners meer kennis over gezonde producten en herkennen deze producten in de supermarkt. Dit leidt tot gezondere keuzes, waardoor wijkbewoners structureel gezonder gaan eten/gezondere maaltijden gaan bereiden. Daarnaast leren ze ook verschillende recepten uit verschillende culturen in de wijk te bereiden. We zeggen niet voor niets ‘door en voor wijkbewoners’.

Thema weerstand

Het thema waarmee we starten is ‘weerstand’. Gezond eten is belangrijk voor een goede weerstand, dus om gezond te blijven. Dat verdient zeker nu in Corona-tijd extra aandacht. In het schap vind je allerlei gezonde producten die goed zijn voor je weerstand. Dit zijn voedingsmiddelen voor ontbijt, lunch en diner en als tussendoortjes. Er is bij elk product een uitleg te vinden over wat het is en waarom het gezond is. De komende weken zullen gezonde ontbijtgranen, gezonde dranken en vitamine C en vezels aan bod komen.

Gezond Schap Jumbo 03.jpg

Online supermarktsafari

In een online supermarktsafari geeft leefstijlcoach Paulien Rinsema (Geniet MEER – Voeding & Leefstijladvies) uitleg over waar je op kunt letten bij het kiezen van producten. In een vlog wordt gekeken naar onder andere de ingrediënten, de voedingswaarde en het lezen van het etiket. Kletspraatjes op de verpakking? Jij prikt er straks zo doorheen. Door deze vlogs vergroten bewoners op een laagdrempelige manier hun kennis en kunnen zo gemakkelijker gezonde keuzes maken.

Door en voor wijkbewoners

Studenten voor de deur van de Jumbo zullen bewoners vragen naar hun gezondheid. En zij zullen hen attent maken op de aanwezigheid van het Samen Gezond-schap. Vragen en ideeën van bewoners over gezond eten zijn van harte welkom. We willen graag inspelen op wat zij willen leren, dus inbreng van behoeften van bewoners staat centraal in dit project.

 

Het gezonde schap is mogelijk gemaakt door: Gezonde Wijk Schothorst, GGD regio Utrecht, B-Slim, Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord, Geniet MEER – Voeding & Leefstijladvies, Eet Echt Eten, Apotheek Orion, Voedselapotheek en Het Eetschap.

Gezond Schap Jumbo 08.jpg

Meer informatie