CREEER EEN GEZOND VOEDSELLANDSCHAP!

Een unieke invalshoek: design thinking in de gezondheidszorg!

Wat maakt De Voedselapotheek nou zo anders? Dat zijn de concepten en ideeën die we sámen maken. Mét de gemeenschap. Het inrichten van een gezond schap in de supermarkt, met ingrediënten uit eigen recepten van bewoners in de buurt, is daar een goed voorbeeld van. Een ultieme samenwerking tussen de GGD, diëtisten, de supermarkt, ontwerpers en bewoners. De Voedselapotheek biedt een unieke combinatie tussen design thinking, voeding en gezondheid. En geloof het of niet; die combinatie vind je écht bijna nergens terug. 

 

Je bent vast nieuwsgierig geworden naar wat we nog meer allemaal doen. Laat je inspireren door wat we samen met onze partners al bereikt hebben! Ook ideeën? Samenwerken? Smaakt naar meer? Laat het ons weten!

Onze projecten

De Voedselapotheek Wijkaanpak. Daar zijn we trots op.

 

Ontwerper Dalila Sayd werkt samen met Naomi én met lokale organisaties, professionals en wijkbewoners aan een sociaal en gezond voedsellandschap. We doen waar we goed in zijn: we werken samen met de gebruiker om de omgeving zo in te richten dat de inwoner gestimuleerd wordt om gezondere keuzes te maken. Hoe doen we dat precies? Klik eens door!

Wat eten we in het ziekenhuis van de toekomst? Genees smakelijk!

 

We vonden het opvallend. In het ziekenhuis krijg je medicatie die precies aansluit bij de behoeften van de patiënt. Maar ongeacht de toestand of de behandeling krijgt iedereen dezelfde maaltijd voorgeschoteld. Onderzoek toont aan dat voeding een concrete bijdrage levert aan een sneller herstel. Met Genees Smakelijk zetten we in op deze relatie tussen voeding, gezondheid en herstel. Hoe gaat dit in jouw ziekenhuis? We horen graag van je!

chocobombes1_vierkant_1.jpg

Een chocolade bommetje: vol met vitaminen!

 

Dat de juiste voedingstoffen belangrijk zijn als je zwanger bent, is geen geheim. Maar dat je die in chocolade kan verstoppen? Dat is wel even een leuke verrassing! Voor elk trimester maakten we speciaal afgestemde Chocobombes: bonbons gevuld met ingrediënten en voedingsstoffen die je op dat moment in je zwangerschap het meest nodig hebt. Proberen? Snappen we!

Waarom doen we dit eigenlijk?

Ongezond eten leidt tot tien procent van de totale jaarlijkse sterfte in Nederland(1). We kampen tegenwoordig met ziekten die gerelateerd zijn aan een onevenwichtige voedselkeuze of overconsumptie. Hierdoor vermindert de kwaliteit van leven van de bevolking en neemt de ziektelast toe. Onderzoek heeft aangetoond dat gezond eten het ontstaan van chronische ziekten kan voorkomen.(2) Het is bekend dat de wijze waarop de leefomgeving is ingericht mensen kan aansporen tot gezond gedrag.(3) Om daadwerkelijk een gezonde leefomgeving te realiseren is het van belang dat de betrokken stakeholders met elkaar samenwerken en dat de ideeën aansluiten bij de wensen van gebruikers. 

(1) https://www.mvo.nl/media/gezondheid/gezonde_voeding_van_begin_tot_eind.pdf

(2) https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270555007.pdf

(3) https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2016-0172.pdf

Wetenschap als basis

Uiteraard zijn al onze concepten gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Zo is het bijvoorbeeld aangetoond dat de wijze waarop de leefomgeving is ingericht, mensen kan aansporen tot gezond(er) gedrag. En bovendien weten we dat het maken van gezondere keuzes de kwaliteit van leven écht kan verbeteren.

 

Met deze wetenschap als basis, bouwen we ons ideeën verder uit. Dat doen we samen met voedselproducenten, diëtisten, leefstijlcoaches, gedragswetenschappers, artsen en apothekers. Bouw met ons mee!