20181108_Hutten_T_Square_4_stretch_width

WE WERKEN SAMEN AAN EEN TOEKOMST WAARIN VOEDING ONS GEZOND HOUDT EN BETER MAAKT

Dutch Design Week 2020

Deze editie van de Dutch Design Week is door de Corona-crisis behoorlijk anders dan normaal. We verplaatsen ons programma naar de online omgeving, zo kunnen we elkaar toch ontmoeten. Als ontwerpers hebben wij deze kans benut om een bijzonder format aan jullie te presenteren, namelijk een online inspiratielunch vanuit jouw eigen keuken!

 

De Voedselapotheek en Stichting Het Eetschap brengen de Dutch Design Week thuis, in jouw keuken en op jouw bord! Met trots presenteren wij Recept voor Gezondheid, een online inspiratielunch over het ontwerpen van een sociaal en gezond voedsellandschap. 

 

In het kort

  • je krijgt ideeën om in jouw wijk met inwoners oplossingen te ontwerpen voor een sociaal en gezond voedsellandschap

  • je krijgt een kijkje in het project Voedselapotheek Wijkaanpak

  • we delen onze ervaringen over het betrekken van wijkbewoners in het proces

  • je bereidt vanuit jouw eigen keuken een gezonde lunch

  • je krijgt inspiratie door de innovatieve kijk van een apotheker op gezondheid in de wijk

  • je krijgt tools om te werken aan je persoonlijke gezondheid

Dit online event is bedoeld voor bestuurders en professionals die met inwoners in de wijk aan een gezonde omgeving willen werken.

Recept voor Gezondheid
0 DAGEN TOT EVENEMENT
20 nov. 2020 11:30
online inspiratielunch

Wat betekent dat eigenlijk, samenwerken aan een sociaal en gezond voedsellandschap? Hoe kun je een duurzame samenwerking tussen de zorg, agrifood en het sociaal domein tot stand brengen? Wie speelt welke rol hierin? En een hele belangrijke vraag, hoe betrek je een diverse groep wijkbewoners in het proces? Want juist dat is nodig om écht het verschil te maken.

 

Op vrijdag 20 november tussen 11:30 en 13:00 uur bereiden we gezamenlijk een gezonde lunch, want samen eten zorgt ervoor dat we beter eten. Je gaat in jouw eigen keuken aan de slag met een box ingrediënten die van tevoren bij jou wordt bezorgd. Terwijl de pan op het vuur staat, delen ontwerpers Naomi Jansen en Dalila Sayd hun aanpak in het project Voedselapotheek Wijkaanpak. Ze vertellen over hun ervaringen over het betrekken van wijkbewoners in het ontwerpproces. Bovendien geven ze concrete voorbeelden van concepten die ze op dit moment ontwikkelen in twee wijken, namelijk De Valuwe in Cuijk en Schothorst in Amersfoort.

 

Apotheker Mark Slager van Apotheek Orion in Amersfoort schuift bij hen aan tafel. Hij neemt ons mee in de apotheek van de toekomst en zijn rol in het wijkproject Voedselapotheek Schothorst.

Niet zo handig in de keuken? Geen punt, iedereen kan meedoen, ook zonder ingewikkelde bereidingen of bijzondere keukenmaterialen.

 

Een ticket voor deelname kost €39,95. Je ontvangt van tevoren de Re-koffer, een toolbox om te werken aan je persoonlijke gezondheid en een recept met verse ingrediënten voor de lunch!

 

Programma: 

11:30 welkom

11:40 gezamenlijk bereiden we een gezonde lunch vanuit je eigen keuken

12:00 ontwerpers Naomi Jansen en Dalila Sayd gaan samen in gesprek over project Voedselapotheek Wijkaanpak

12:20 interview met apotheker Mark Slager van Apotheek Orion in Amersfoort

12:40 samen lunchen en in gesprek met de online deelnemers

13:00 einde 

"Ik werk graag aan projecten waar bewoners, ondernemers en organisaties samenwerken aan een gezondere en betere leefomgeving.

Ik laat me inspireren door de talenten in mijn omgeving. Ik koppel de kennis uit kleine gemeenschappen aan grote maatschappelijke vraagstukken en gebruik dit als aanknopingspunt voor nieuwe verbindingen en initiatieven."

"Ik zie als apotheker de verkoop van medicijnen alleen maar stijgen. Wat mij betreft geen houdbare toekomst voor de zorg. Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan werken aan preventieve gezondheid in de wijk."

“Ik ben liefhebber van lekker

én gezond eten en vind het belangrijk dat iedereen zich gezond en gelukkig kan voelen. Ik zou graag willen dat we weer vaker zelf koken met verse ingrediënten. Door kennis over gezond eten begrijpelijk maken voor iedereen hoop ik dat we voeding vaker zullen inzetten ter versterking van onze gezondheid.”

"Slaap krijgt gelukkig steeds meer aandacht als belangrijk onderdeel van je leven. Met de concepten vanuit Studio Sandman wil ik bijdragen aan de boodschap dat slaap een belangrijk fundament is van goede gezondheid. Samen met Naomi ontwikkelde ik de Re-koffer, een toolbox om je persoonlijke gezondheid onder de loep te nemen. Deze is onderdeel van de inspiratielunch." 

Dalila Sayd - Stichting Het Eetschap

Mark Slager - Apotheek Orion

Naomi Jansen - Voedselapotheek

Klaas Jan Bolt - Studio Sandman

Bekijk hier de video van het event tijdens DDW 2019

Op 23, 24 en 25 oktober 2019 kwamen beleidsmakers uit de zorg, de voedselketen, de overheid en het onderwijs bij elkaar om na te denken over een toekomst waarin voeding ons gezond houdt en beter maakt.

 

Het doel van de Voedselapotheek is om anders te kijken naar het bestaande systeem. Hoe gaan we vandaag de dag om met voeding in de zorg? Hoe kan de industrie gezondere producten ontwikkelen? Wat is de rol van voorlichting en regelgeving in het realiseren van een gezond voedsellandschap? We brengen graag anderen in beweging en denken samen na over het eten van onze toekomst.